Important Current Affairs Questions And Answers 2013





1. Who is the winner of  Australian Open 2013 Women’s title ?

Answer: Victoria Azarenka


2. Who is the winner of  Australian Open 2013 men’s title ?

Answer: Novak Djokovic


3. Who is the chief guest of 2013 Pravasi Bharatiya Divas ?

Answer: Rajkeswur Purryag, President of Mauritius (Held in Kochi)


4. Who is the chief guest of republic day 2013 ?

Answer: Jigme Khesar Namgyal Wangchuck, King of Bhutan


5. Who is first female President of South Korea ?

Answer: Park Guen-hye


6. Who is the first female Chief Justice of Sri Lanka ?

Answer: Shirani Bandaranayake (recently impeached)


7. Who is the winner of DSC Prize for South Asian Literature 2013 ?

Answer: Jeet Thayil (book – Narcopolis)


8. Which is the Longest Railway Tunnel in India?

Answer: Pir Panjal Railway Tunnel (Banihal railway tunnel)


9. Where did the World Economic Forum annual meeting held ?

Answer: Davos, Switzerland


10. Who has been conferred won Keerthi Chakra (the second highest among peace time gallantry awards of the country) ?

Answer: Major Anoop Joseph


11. Which Indian scientist conferred with China’s top science award ?

Answer: CNR Rao


12. Who is the winner of Ranji Trophy 2012-2013 ?

Answer: Mumbai


13. Which country recently test fired  Hatf-9 (Nasr) missile  ?

Answer: Pakistan


14. Who is the new Chairman of Lalit Kala Akademi  ?

 Answer: Kalyan Kumar Chakravarty


15. Who is the new  President of Sahitya Akademi ?

Answer: Dr. Vishwanath Prasad Tiwari


16. Who is appointed as the next Permanent Representative of India to the United Nations ?

Answer: Asoke Kumar Mukerji


17. Who is the worlds oldest Marathon runner ?

Answer: Fauja Singh


18. Which actor won this year’s Best Actor (in a Leading Role) Oscar ?

Answer: Daniel Day-Lewis (Lincoln)


19. Which actress won this year’s Best Actress (in a Leading Role) Oscar ?


Answer: Jennifer Lawrence (Silver Linings Playbook)


20. Who won this year’s Best Director Oscar ?

Answer: Ang Lee (Life of Pi)


21. Who is the first person to win Best Actor Oscar thrice ?

Answer: Daniel Day-Lewis


22. What is the theme of 2013 International Women’s Day (march 8) ?

Answer: A promise is a promise: Time for action to end violence against women


23. New Governor of Nagaland ?

Answer: Ashwani Kumar


24. New Governor of Kerala ?

Answer: Nikhil Kumar


25. New Governor of Odisha ?

Answer: S C Jamir


26. Who is the new President of Kenya ?

Answer: Uhuru Kenyatta


27. Who is the new Prime Minister ( Premier of the People’s Republic of China) of China ?

Answer: Li Keqiang


28. Who is the new Pope?

Answer: Pope Francis


29. What is the name of India’s first regional navigational satellite ?

Answer: IRNSS-1


30. Who scored fastest hundred on debut in test cricket ?

Answer: Shikhar Dhawan


31. Where is India’s first all women post office inaugurated on women’s day ?

Answer: Delhi


32. What is the theme of 2013 world water day (march 22) ?

Answer: Water Cooperation


33. Which year is declared by UN as International Year of Water Cooperation ?

Answer: 2013


34. Who is the winner of 2013 miss India ?

answer: Navneet Kaur Dhillon


35. who is the winner of 2013 Saraswati Samman ?

Answer: Sugathakumari (Manalezhuthu)


36. Who is recently reelected as IAEA (International Atomic Energy Agency) Director general ?

Answer: Yukiya Amano


37. Who is the new Prime Minister of Nepal ?

Answer: Khil Raj Regmi


38. Who is the first female Prime minister of UK who recently passed away ?

Answer: Margaret Thatcher


39. Who is the new pm of North Korea ?

Answer: Pak Pong-ju


40. Who is the new venezuela president ?

Answer: Nicolas Maduro


41. Who is the new president of Bangladesh ?

Answer: Abdul Hamid


42. What is the theme of 2013 World Earth day (April 22) ?

Answer: The face of climate change


43. Who is the new Governor of  Jammu and Kashmir ?

answer: Narinder Nath Vohra


44. Who is the new president of ADB (Asian Development Bank) ?

Answer: Takehiko Nakao


45. Who is the new prime minister of Italy ?

Answer: Enrico Letta


46.  Who is the first woman speaker of Bangladesh ?

Answer: Shirin Sharmin Chowdhury


47.  Who is the new Comptroller and Auditor General of India ?

Answer: Shashi Kant Sharma


48. Who is the first Indian amputee to scale Everest ?

Answer: Arunima Sinha


49. Who is the first Pakistani women to scale the Everest ?

Answer: Samina Baig


50. Who is the first US women in space ?

Answer: Sally Ride (Recently she won highest civilian honour of USA, Presidential medal of Freedom)

 


Apply For All Private Sector banks CLICK HERE
Daily Online Practice Test For Competitive Exams : CLICK HERE

Submit Your Resume for MNC Companies (Experience :1+ years)


Submit Your Resume and get Calls ( Single Time Submission of your CV for more than 1000 Companies)

Subscribe For Daily Job Updates : CLICK HERE
Get Daily Updates To Your Mail : CLICK HERE
Join Our Group CLICK HERE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Banking Materials © 2014 Frontier Theme